Gratis glæder

Eftermiddagstur i februar

Jeg er en sucker for gratis glæder! Jo flere, jo bedre. En af de helt store gratis glæder i februar er, at dagene mærkbart bliver længere, flotte himler og nedtælling til vinterferie. Men det er nu ikke den slags gratis glæder, indlægget kommer til at handle mest om.

Jeg har (igen) haft kursister, der slet ikke var klar over alle de gratis glæder, der findes på det store internet. Som slet ikke var klar over, hvor meget en google-konto fx giver adgang til. Så det måtte vi i gang med at se på.

 

Gratis glæder fra Google

Google-produkterne er mangfoldige, og der kommer af og til nye ting til, som man enten kan få glæde af eller bare nøjes med at kigge på. En af de helt gamle ting er Google Docs. Sidder man et sted ude i verden og absolut har brug for at arrangere sig et regneark eller en powerpoint-præsentation, er det supernemt at gå til. Dokumenterne gemmes i skyen, og man er videre.

En anden ting, som heller ikke er en nyhed længere, er Google Fonts (skrifttyper). I gamle dage (for ikke ret længe siden…) var det en omkostningsfuld affære at anskaffe sig en ordentlig skrifttype, når programmernes indbyggede skriftfamilier ikke længere var nok. Eller man skulle ud og finde sig noget freeware, der som regel aldrig levede op til ønskerne alligevel.

Jeg elsker Google Fonts. De kommer med integrerbar kode lige til at putte på hjemmesiden, og man kan downloade dem og installere dem på sin egen computer. Nice! Sidst, men absolut ikke mindst i denne omgang, Google Drev og Google Fotos. Tilsammen 25 GB gratis lagerplads i skyen. Er det ikke nok, kan man for 170 kr/år købe sig til 100 GB, hvis man er en ærlig sjæl. Hvis man er lidt anarkistisk, opretter man blot en ny Google-konto og vups – 25 GB lige ned i foret!

Chrome og Chrome-tilføjelser

Windows 10 (som er nice) kommer med Microsoft Edge-browseren. Efter min mening skal man kun bruge den én gang: Man åbner den og taster Chrome download i søgefeltet og skynder sig at downloade og installere Chrome-browseren. Chrome er også en Google-ting, og når først Google-kontoen er i hus, kan man tage sin browser inkl. bogmærker, password mm. med sig overalt og på alle computere. Det kræver bare, at du logger ind på Chrome med din Google-konto. Det går næsten af sig selv.

Browseren er i sig selv en af de fantastiske gratis glæder, vi har. Gør man sig så lige den ulejlighed at taste Chrome apps i søgefeltet, kommer man frem til endnu flere gode sager i Chrome webshoppen. Her kan du fx finde Pixlr Editor Professional – et online billedredigeringsværktøj, der minder en lille, bitte smule om Adobe Photoshop, og så det gratis.

 

Pixlr en tilføjelse til chrome

 

Faktisk findes der tilsvarende tilføjelser, der kan noget med vektorgrafik, fx Inkscape. Det eneste, du skal gøre, er at klikke på Føj til Chrome-knappen. Så er du klar til at redigere billeder og skabe kunst!

 

Inkscape fra Chrome

 

Selv om min arbejdsplads har udstyret mig med en computer med alt, jeg kunne ønske mig fra softwarehylderne, så bliver jeg da begejstret over alle disse gratis tilbud. Man skal i hvert tænke sig godt om og definere sine behov, før man går ud og kaster en masse mønter efter software. Man kan komme langt på de gratis hylder. Gratis glæder, ja tak!

Skriv et svar