Kunne man nu blive havekyndig

en bid af min have

Jeg læser tit blogs om det ene og det andet og alt muligt imellem hinanden. Men det er nok blogs om prydhaver og køkkenhaver, jeg læser mest. Derefter måske lige et par stykker om strik og godt håndværk. Sikken en masse viden, jeg får kradset ind på den konto!

Min tilgang til have er helt enkel. “Går det, så går det”. Min have er ikke fin, og bliver det nok heller ikke de første 4-5 år eller nogensinde. Jeg nyder synet af andres cottage-haver og fine, ruminddelte parceller, men sådan spiller den bare ikke hos mig. Jeg kan ikke være i det, helt bogstaveligt. Jeg er en motorisk supertanker, der kræver en masse plads for at få vendt rundt og for ikke at få klaustrofobi. Jeg kan fx heller ikke være i en campingvogn ret mange minutter uden at få (mentalt) fråde om munden. Det går ikke. Elefant i porcelænsbutik. Derfor er min have luftig og rummelig. Der skal være plads til at se, plads til at spille fodbold, plads til bålmad og plads til en hel masse i kategorien Forskelligt

min have

Mine bede

Bedene og køkkenhaven arbejder jeg lidt med. En gang imellem har jeg mere ukrudt i køkkenhaven end Bonderøven, men ikke helt så langvarigt. Tilgangen til både prydhave og køkkenhave er, at jeg er superglad og lykkelig, når noget vil gro – og det vil det, heldigvis. Jeg behøver ikke sære og sjældne varianter at stauder, men er glad for helt almindelige arter uden dikkedarer. De må også gerne være villige til at formere sig og sprede sig. Kom glad, kom endelig! Bliver det for meget, bliver det rykket op, og længere er den ikke. Hvis jeg kan komme afsted med det, må bedene gerne have lidt vildnis over sig.

min have

Jeg er heller ikke sart overfor at blande sommerblomster og stauder – eller sommerblomster, stauder og grøntsager. Slet ikke. Selv om jeg sommetider godt kunne tænke mig en urtehave, der er snorlige og uden ukrudt, så ville jeg nok ikke have den ret længe. Lige pludselig ville der være “lidt forskelligt” både hvad angår afgrøder og farver. Billedet herunder er faktisk et hjørne af min ældste køkkenhave.

et hjørne af køkkenhaven

Nå, hvorom alting er, så er min blog et bud på, hvordan man kan have enorm glæde af sin have uden at være et omvandrende planteleksikon. Der er mange måder at gøre tingene på, og jeg gør det sådan lidt i forhold til den aktuelle dagsform. Kunne man nu blive havekyndig, ville det være dejligt. Men måske også lidt begrænsende?

4 Replies to “Kunne man nu blive havekyndig”

 1. I mine øjne viser havebloggene lige præcis, hvor forskelligt folk dyrker deres have, og der er ingen, der løfter pegefingeren, nærmest tværtimod. Hvordan haveviden kan være begrænsende, som du skriver, har jeg virkelig svært ved at se. Jo mere man ved, jo mere sandsynligt er det, at man lykkes med det, man laver.

  1. haveanarkisten siger: Svar

   Jeg starter faktisk også indlægget med at jeg “kradser en masse viden ind” fra bloggene – og den bruger jeg da! Og hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg faktisk biolog med speciale i botanik (dog ikke på haveplan – og min eksamen er ret gammel), så lidt ved jeg nok om det. Måske den sidste linje er et udslag af jysk underspil 🙂
   Pointen er nok, at jeg (som jeg også skriver) nyder synet af alle de forskellige haver og havetyper, men at min tilgang er intuitiv og en anelse spontan. Sådan er vi jo så forskellige 🙂

 2. Hejsa

  spændende betragtninger!

  At være kyndig har for mig absolut en positiv klang. I ordet lægger jeg også eftertænksomhed, nysgerrighed og søgen efter sammenhænge.
  Viden derimod kan jo bare være en blind facitliste, uden mellemregninger og egentlig forståelse.

  I haveblogland finder du det hele ja – godt at se dig med!

  ha en dejlig vinteruge

  1. haveanarkisten siger: Svar

   Tak Karsten! 🙂
   At være kyndig er absolut en god ting – det handler nemlig både om at vide (mere eller mindre) og fornemme, hvad der skal til. Hjerne og hjerte, så at sige
   Også god, kold uge til dig!

Skriv et svar