For det er køernes skyld

red angus i sol

Mon ikke det bare er for nemt at være klimaøkonomisk vismand? Køer udleder metan gennem deres bøvser og prutter. Metan er en spændstig drivhusgas, hvis effekt som drivhusgas er ca. 20 gange større end “almindelig” CO2. Det er lige ud ad landevejen for en klimaøkonomisk vismand, der hurtigt omsætter det til “køer er farlige”. Bum.

Kvægbrugets forskningscenter angiver i en publikation, at husdyrproduktionen er ansvarlig for 18% af de samlede udledninger af drivhusgasser, målt på den globale skala.

Det er køernes skyld

Hvis Danmark skal nå klimamålet i 2030, skal landmændene punge ud, ifølge de klimaøkonomiske vismænd.

red angus

Det virker bare lidt letkøbt. Der er selvfølgelig en eller anden form for ræson i en generel reduktion af udledning af drivhusgasser – også fra landbruget. Det passer godt sammen med kvælstofregulering og vandmiljøkrav.

I aftes så jeg et indslag i tv-avisen, hvor en økologisk mælkeproducent har investeret i biogasanlæg, der producerer energi til 600 husstande. Restmaterialet bliver anvendt som gødning – og er i en form, der sikrer bedre og hurtigere optagelse i planterne. Hans bidrag til det samlede CO2-regnskab var positivt! Måske skulle man som klimaøkonomisk vismand tænke, at det kunne være en samfundsopgave at prioritere sammenhængende løsninger – men det er bare nemmere at anbefale en afgift.

Tankegangen er vist, at det enten ansporer den enkelte landmand til selv at tænke samfundsøkonomisk eller bare helt holde op med at have malkekøer. Det første alternativ er for så vidt udmærket, men har de råd til det? Det er alvorlige investeringer i million-klassen, og hvis jeg var landmand ville jeg nok tænke, at det ikke er rimeligt, at det bare er mig, der skal punge ud.
Det andet betyder, at vi kommer til at importere mælk og kød fra andre lande – og så er udledningen fra husdyrbrug jo ikke vores problem længere. Eller?

Red angus

Måske tænker du, at mine rønnebær er sure. Nej, hvis jeg bliver pålagt en afgift for mine 3-4 kreaturer, så ender de bare i fryseren, og jeg går over til får eller høns. Ingen smalle steder der.

Til gengæld skal bilejerne slippe. Jovist. For vi er flest. Bilejere altså. Og det er allerede rigtig synd for os. Nu kan vi fx risikere, at vi ikke må køre ind i flere europæiske storbyer i vores gamle dieseltraktorer. Hvad bliver ikke det næste?
Vi skal køre, vi skal ha en bil hver, og det må endelig ikke blive for dyrt.

Vil vi noget, der batter?

Når noget gør ondt på os, er vi tilbøjelige til at finde udveje, der ikke gør så ondt. Vores biler er et godt eksempel. Her ude på marken, hvor jeg bor, har vi næsten allesammen to biler pr. husstand. Vi kører og kører. Frem og tilbage og tilbage og frem. I min husstand er vi nogle værre miljøsvin på den konto.

Vi vil have biler, og nu prøver vi så at gøre dem mindre giftige med større og mindre held. For alternativet her kan vi ikke rigtig have med at gøre. Kollektiv trafik.

Hvis vi overhovedet mener noget som helst med reduktion af CO2, så skal vi køre kollektiv trafik. Altid. Gratis eller næsten gratis, for ellers gør vi det ikke. Pengene bliver lynhurtigt tjent ind i skrinlagte motorvejsprojekter og vedligehold af skambrugt vejnet. Så er der selvfølgelig det med statskassen og de manglende registreringsafgifter mm. Det er der nok en klimaøkonomisk vismand, der kan regne på, tænker jeg.
En togbillet fra Grenaa til Århus (toget kører ikke lige nu, men det kommer det vel til igen efter nogle år) koster ca. 110 kr. Hver vej. Så er det bare nemmere at tage bilen, synes jeg og mange andre. Så vi kører langs med skinnerne frem og tilbage, mens toget kører med 10-12 passagerer. Klimaøkonomi?

32 år siden

Oluf Palme - sakset fra DR

Nu, hvor jeg er varmet op og i gang med at sige min mening, så skal jeg lige have denne her med. I dag er det 32 år siden Oluf Palme blev skudt. Jeg kan huske, hvad jeg lavede den dag.

En stor statsmand og en rigtig socialdemokrat. Han kunne altså godt være forbillede for vores hjemlige, nulevende socialdemokrater, eller hvad de nu er.

 

 

2 Replies to “For det er køernes skyld”

  1. Jeg er enig med dig i dine betragtninger! Det er faktisk nogen af mine kæpheste… Også jeg husker, hvad jeg lavede den dag, jeg hørte Palme var blevet skudt. Jeg nød eftermiddagen ved vandet efter endt arbejdsdag i kibbutzen i Israel, da jeg mødte en med-voluntør fra Sverige, som var helt hvid i hovedet og vel nærmest i chok. Den nyhed gjorde indtryk!

    1. haveanarkisten siger: Svar

      Dejligt, når nogen er enige med mig – det er ik’ altid tilfældet 😀
      Ha’ en god dag!

Skriv et svar