Det største mod er tålmod

miss bateman clematis

Så derfor har jeg anlagt en lille aspargesbed med 12 planter. Sådan et har jeg aldrig haft før, men køber mig fattig i asparges “to go” i forsommeren. Så nu skal det være!

De er lidt prikne, sådan nogle asparges: Hold nallerne væk det første år (altså i år), smånip næste år og amok om 2 eller måske 3 år. Venteri er ikke en dyd, jeg behersker i særlig høj grad, men der er bare det med asparges, at de også er flotte at se på. Så jeg kan sagtens vente.

De er også prikne i forhold til plantning. Grav en rende og lav en jordvold i bunden. Bred rodnettet ud over volden og kast 10 cm jord over. Vent.

Asparges

Og så vanding. Det var lidt af en bedrift at finde havevanderen og få slangerne koblet sammen til at nå, men det gik. Hvor går der egentlig meget af en sommer med at trække rundt med haveslanger?
Ih du milde, hvor jeg glæder mig til at bøgehækken bliver grøn igen

Asparges

Asparges er en strandplante, og det er en udbredt misforståelse, at strandplanter godt kan lide salt. De er strandplanter ene og alene af den grund, at de i modsætning til de fleste andre planter, kan tåle salt. Det er altså ikke det samme som at elske salt. Det svarer lidt til, at jeg godt kan tåle en frysepizza, men jeg elsker den dælme ikke. Så der skal hverken tang eller strandsand på mine asparges.

 

Kål med kål på

Så var det kålenes tur. Grønkål, palmekål, rosenkål (eller knot-kål, som de hedder her) og pak choi. Sidste år havde jeg stort held med at forspire dem i mistbænken, så det gør jeg igen. Jeg har gravet jorden ud, fyldt et godt lag møg i bunden og jord på igen. Når kålene er gået, er der plads til selleri, bladselleri og andre sultne vækster.  Lidt fennikel kom der også i, nu jeg var her. Fennikel er godt. Meget fennikel er meget godt.

Broccolien er sået i drivtunnelen, og så må jeg jo se, om det bliver lige så godt.

Mistbænke til forspiring af kål

Småshopping

Jeg var i plantecentret efter asparges – og jeg holdt mig i skindet. Næsten. Det blev kun til en dusk citrongræs og så de her to dejlige damer.

Clematis "Miss Bateman"

Dem har jeg så sat i fuld sol, hvilket nok ikke er verdens bedste ide. Det kan være, de får et nyt sted at bo i løbet af dagen, eller også ser jeg, hvordan de tager det der, hvor de er.

Nå, jeg havde dagens første tur i mors taxa kl. 6.45 – og det var som en sommermorgen. Så nu er det ud og lytte til fuglefløjt og kigge lidt til spirer med mere. Aspargeserne behøver jeg vist ikke se til endnu 🙂

2 Replies to “Det største mod er tålmod”

 1. Hej Marianne

  Ja, den med tang har jeg også hørt. Men grunden der, var at tang er fyldt med næring. Morsomt som traditioner og myter opstår.
  Du har da været flittig og fået meget fra hånden:)

  Ha en dejlig sommerdag

  1. haveanarkisten siger: Svar

   Hej Karsten
   Det kan godt være, at det er et spørgsmål om gødning. Umiddelbart kan jeg ikke forestille mig, at der er meget at komme efter, og at det er lidt tungt omsætteligt? De store makroalger tørrer hurtigt ud til nogle stive pinde, mens andre fx ulva bliver til en slimet klat og derefter ingenting. Nå, jeg har komøg “ad libitum”, så det bekymrer jeg mig slet ikke om. Mine asparges får en rundenom møg eller kompost – og jeg gravede et godt lag ned under beddet sidste år. Det skal nok gå alt sammen 🙂
   Man kan da ikke andet end at rode med noget i det her vejr! God dag til dig, også 🙂

Skriv et svar