Køkkenhavedamens overvejelser

Overvejelser på en sommerdag

Det er en fantastisk sommer! Ingen tvivl om det. Badevandet er fantastisk, klart og varmt som var man under fjerne himmelstrøg.

Men ellers er det tørt, for dælen da. Hos os er problemet ikke helt så stort. Vi har egen vandboring og er som sådan ikke indrulleret i den landsomspændende ingenvanding-kampagne. Meeen vi skal vel holde lidt igen alligevel. Sæt nu brønden løber tør …? Noget helt andet er at nå rundt med vandslangen. Det kan slet ikke lade sig gøre.

havevanding i juli

Men hva’ skal vi gøre ved det, guys&girls? Droppe alt om kartofler, ærter, salater osv og omlægge hele skidtet til sukkerrør og kaffe? Sidste år gik overvejelserne på at omlægge til rismarker, så det er godt nok svært at være køkkenhavedame. Men det er vel i grunden også det, der er udfordringen ved det hele.

Kålsommerfugl på geranium

I år sværmer kålsommerfuglene over kålbedet (og alle andre bede i øvrigt), myrene er ved at nedlægge mine artiskokker, græsplænen skal ikke slås (yeaahhh!), stauderne ligner nogle steder hø, og køernes “græs”mark kan let forveksles med Serengeti-sletten. Til gengæld er de ækle, slimede sataner af nogle dræbersnegle væk. Jeg håber inderligt, at de er blevet stegt i deres usle bo. Men ellers er jeg et forholdsvist venligt menneske …

Juli og kålsommerfugle

Man skal kunne tåle det

Det er ret nemt at se i haven, hvad der kan tåle mosten, og hvad der ikke kan. Roserne har det for så vidt okay, og i staudebedene er det rasleblomsterne, margueritter, solhatte og den slags, der lægger arm med varmen og tørken. Jeg er egentlig så heldig, at jeg slet ikke har planter, der er afhængige af fugtig jord. Sådan noget har jeg næsten aldrig alligevel. Man bor vel på en sandbanke …

Her er overvejelser helt overflødige. Det, der ikke har kunne klare mosten, er gået ud. Fred være med det.

Rasleblomst

Grøntsager og sager

Krydderurterne har kronede dage. Der er et vrimmel af flyvende insekter og et summen og et gøren ved. Dusksalvien er blevet lidt højbenet i år, men er stadig så fin som nogen.

Dusksalvie

Det er sandelig lykkedes at høste lidt broccoli fra mine så hærgede kålbede, og der var ikke engang orm i. I hvert fald ikke nogle, jeg kunne få øje på. Optur! Jeg overvejer kraftigt, at næste års kålplanter skal udplantes under net og lidt i forhold til kålsommerfuglenes årsrytme.

For ganske få dage siden plantede jeg en bakkefuld små, pjevsede portulakker ud og regnede egentlig ikke med, at de ville noget som helst. Men halløjsa, hvor de gror og gør sig til. Og så smager de så godt! Jeg kan næsten ikke vente til de er klar.

Portulak

Forresten

Jeg sidder ikke ret meget indenfor ved computeren, og af samme grund bliver det ikke til så mange blogindlæg. Men Instagram kan komme med ud i sommervarmen, så der huserer jeg en del for tiden. Det er lige her: https://www.instagram.com/haveanarkisten/

 

 

2 Replies to “Køkkenhavedamens overvejelser”

 1. Ja, fra rismark til lavendelmark på et år … det er ikke nemt at følge med i hvad man kan dyrke her i landet 🙂
  Vi er lige flyttet til et sted uden ret meget have, og det er næsten en lettelse, for jeg orker slet ikke at tænke på at vande, og jeg kan godt forstå dine overvejelser! Jeg tænker at vi, når vi begynder at anlægge have, skal have nogle siveslanger lagt ud. Det er i hvert fald nemt, og vist også ret vandøkonomisk.
  Det er nogle dejlige billeder du viser. Både her og på IG 🙂
  Fortsat god sommer i solen!

 2. haveanarkisten siger: Svar

  Hej Nana
  Siveslanger er en god ide! Dog tror jeg, man skal se sig lidt for, inden man køber. Der er nogle, der bare ikke er ret gode, har jeg hørt (de er vist kinesiske … ) – og så er der nogle, der ikke må anvendes til grøntsager, fordi de indeholder et eller andet, der nok ikke er så sundt.
  Jeg har nu købt en ret billig en, der fungerer upåklageligt, og som jeg håber kan kobles på en vandtank og holde liv i drivhuset, mens vi er på ferie 🙂
  Også god sommer til dig!

Skriv et svar