Ferie og fysik

Hestemynte og purpur solhat

Uge 29 var fantastisk. Jeg har været på Kreta med mand, “børn” og svigerbørn i en stor og blandet flok. En uge med bjergkørsel, pittoreske landsbyer og tavernaer, varme havbade i lyseblåt (nord) eller koboltblåt (syd) vand, solbadning, shoppingture, fodtur gennem Samaria-kløften, snak, grin, hygge og en masse Mythos, is og mad – den forsvandt som dug for solen.

Familien på tur gennem Samaria-kløften

Ole og jeg var gennem Samaria kløften for nogle år siden, og i år skulle alle med. Det var der vist heller ingen, der fortrød. Det er en fantastisk tur. Intet mindre. I 35 graders varme bliver oplevelsen bare større 🙂

Samaria-kløften

Anvendt fysik i haven

Selv om ferien kun varede en uge, har jeg haft forskellige forberedelser i haven og  ved dyrene. Jeg har blandt andet anskaffet mig et par palletanke som vandreservoir til drivhuset. Jeg havde ikke tid til at finde en slangestuds til palletanken, så jeg måtte jo finde på noget andet.

I naturen er der altid en stærk tendens til at stræbe mod at indstille en ligevægt. Derfor forestillede jeg mig, at jeg kunne koble palletanken sammen med regntønden (hvor der kan sættes en slange på), og flytte vand fra den ene beholder til den anden ved hjælp af en stump slange. Der skal bare suges i slangen, så løber vandet. Så længe, der er mindre vand i den lille tønde, vil vandet blive ved med at løbe fra den store. Og da jeg tapper vand til siveslangen fra den lille tønde, vil det jo ikke blive et problem. Det var hvad jeg forestillede mig, så det gik jeg i gang med. DET VIRKEDE DENONDEME!

Vand til drivhuset fra palletank

Efterfølgende har jeg fundet ud af, at jeg faktisk har benyttet noget, der ligner Pascals lov om ligevægt i væsker. Jarrrmen for dælen da. Hvis mine fysiklærere gennem tiden havde evnet at overføre teori til praktiske og brugbare opstillinger, havde jeg måske fattet noget. Forsøg i fysiklokalet foregår med mystiske anordninger og dingenoter, som en tåsk som mig ikke kan relatere til noget som helst.

Jeg gemmer på mange åndede ting fra fysiktimerne. Ohms lov for eksempel: U = R x I, hedder den. Javel. Hvad f*ck skal jeg bruge det til? Eller det der forsøg med en magnetspole? “Hold hånden omkring spolen med tommelfingeren opad – så løber strømmen i samme retning som fingrene!” … Ja, det kommer da nok an på, hvilken hånd jeg bruger hr. fysikfister, tænkte jeg så. Jeg er da i øvrigt også fuldstændig ligeglad med, hvilken vej strømmen løber. Lyset skal bare tænde, når jeg trykker på kontakten. Fysik har aldrig rigtig været en ting for mig, forstås.

Haven alene hjemme

Nu er der jo ikke så meget gang i væksten i varmen, men der er alligevel sket meget. Hestebønnerne er fyr og flamme, og i bunden af billedet står noget af det værste ukrudt, jeg kan forestille mig. Bittersød natskygge. Det er godt nok en kælling. Den kommer overalt og etablerer sig med nogle gevaldige rødder i løbet af nul komma fem. Den hader jeg virkelig.

Hestebønner - valske bønner

Der var sandelig også kommet fine, fine Gladiolus, som jeg helt havde glemt, at jeg har sat. Dem har jeg aldrig haft før.

Gladiolus

Ellers lever stauderne jo deres eget, lidt triste, liv. Hestemynte og Purpur solhat er ligeglade med varmen og gør nogenlunde som de plejer, så dem kan jeg da glæde mig gevaldigt over.

Hestemynte og purpur solhat

Vi ekspanderer

Hvis det ikke lykkes at dyrke så meget i køkkenhaven i år, kan vi da glæde os over en vældig trivsel i dyreflokken. I forrige uge nedkom vores gode, gamle komor med tvillinger, og sørme om ikke den anden ko havde en lille lækker sag gående ved siden, da vi kom hjem. Der har selvfølgelig været bemanding på dyreholdet i ferien, og alt har været under kontrol. Men i løbet af de sidste to uger har vi fordoblet besætningen fra 3 til 6 stk. Det er da noget, der vil noget. Er han ik lækker?

Angus-Galloway kalv

Skriv et svar