Efterårssysler

Efterårssysler - zinnia i blomst

Måske er det en kende tidligt med efterårssysler, men jeg trænger sådan til at få brugt nogle kræfter. Jeg er lissom gået og blevet lidt slap og lasket her i sommervarmen. Det må have en ende. Og ikke mindst, så trænger haven i den grad til lidt bevågenhed. Jeg har lavet en note til mig selv om, at jeg skal luge næste sæson – også selv om der er 80 grader bag hækken.

I hvert fald rydder jeg op i bedene, selv om det mest af alt virker som frøspredning. Jeg satser på et langt og mildt efterår, så alle ukrudtsfrøene kan nå at spire og få en over nakken. Så sku den potte i teorien være ude. Optimist har jeg da lov at være …

Efterårssysler - Oprydning i køkkenhaven

Power-projekter

Nå, men det der med at være blevet lidt slasket og slap skal jeg som sagt have gjort noget ved. I dag spreder jeg møg og sveder som en hest. Møg var også på programmet i går, men det var fra det fjerneste fjernlager, så den tjans gik til Ole og hans lille traktor. Jordbærrene er taget op, møget er spredt og honningurten er sået oveni. Det kan kun blive godt!

Bemærk venligst, at hækken er nyklippet! Det bliver den motorsaven, og det tager 1½ time alt inklusive. Det er den blevet i 15 år, og den har aldrig klaget. Den er godt nok lidt tassen i udtrykket de første 14 dage, men derefter ser den ud som intet var hændt.

spreder møg i køkkenhaven

I dag er det så mig, der har møg-tjansen, og det foregår med greb, skovl og trillebør. Bagefter skal jeg flække brænde (med økse, selvfølgelig, for ellers giver det ingen muller) og det sidste på den aktuelle to-do-power-liste er at grave al græstørv af forhaven. Det skal være blomsterhave, men mere om det en anden gang. Nå ja, så er der drivtunnelen. Der skal jeg have gravet et nyt bed ud, og det er faktisk ret presserende. Planterne, der skal være i beddet, er sået og spiret, så slå i gang!
Fitnesscentre er bare ikke mig, så jeg må jo selv finde på underholdningen. Og det gør jeg så 🙂

Små glæder

Efterårssysler omfatter også de daglige små glæder. Et lille æbletræ, der bærer frugt for allerførste gang, for eksempel:

Efterårssysler - Æbler i august

Eller noget, jeg troede var løgn: 5 små ferskner på et frilandstræ, som Ole og Amanda satte for år tilbage, og hvor jeg tænkte: Ha, penge ud af vinduet! En varm sommer har gjort underværker, og de smagte himmelsk, selv om de var små.

Efterårssysler - frilandsferskner

Insekter er der stadig mange af mellem blomsterne i efterårskøkkenhaven. Torskemunden er svært omsværmet, og det samme er zinnia, amarant, sommerasters og hvad der nu ellers har fået lov at stå lidt endnu.

Efterårssysler - sommerasters

Selvfølgelig lidt om kål

Kål. Det har denondeme været et svært kål-år i år. I de tidlige forår var sneglene efter dem. Og så blev det varmt og tørt. Og så kom kålsommerfuglene. Jeg har aldrig i mine livsskabte dage set så mange kålsommerfugle som i år. Alt er tabt, tænkte jeg, og smed alle hovedkålene ud til køerne. Vi får ingen kål i år. Men se så nu. De her har aldrig stået under net. Jeg har små kål, der blev startet under net. Da jeg kom hjem fra ferie, var der intet ud over en lille stængel. De er sandelig også kommet sig og står fint og flot. Fantastiske grønkål.

Efterårssysler - grønkål

Besætningen

De her går bare og venter på at jeg vil bytte lidt fra haven med en god kokage. Og det vil jeg da gerne.

Her er hele besætningen, som den ser ud i dag. Der var også en stor 1 års tyrekalv, men han hænger og modner i slagtehuset og kommer i fryseren om en uges tid. Vi går vinteren i møde med oprejst pande og tro på fremtiden 🙂 Vi kommer i hvert fald ikke til at sulte.

Er de ikke bare nuller, de tre små?

Efterårssysler - kreaturer

5 Replies to “Efterårssysler”

 1. Tim Skovrup siger: Svar

  wow… i har været flittige… og det er dejligt at læse at i bruger møg i haven – det er bare det rene slik for jorden 🙂 🙂

  1. haveanarkisten siger: Svar

   hej Tim
   Ja, det er slik for jorden, og uden kunne det slet ikke lade sig gøre her på sandjorden 🙂

 2. Jeg trænger til at drikke en øl og sidde og se på de tre små lækre basser, men det når jeg vel også til på et tidspunkt 🙂

  1. haveanarkisten siger: Svar

   Det må vi ha’ arrangeret! Øl har jeg da 🙂 Vi ses!

 3. […] det går glimrende med mine powerprojekter, og jeg er så småt ved at komme i kontakt med noget af muskelmassen. Det første læs brænde er […]

Skriv et svar