Prydhave med lange udsigter

Mynte i blomst

Jeg kunne godt tænke mig, at min forhave bliver til prydhave. Den har aldrig fået meget opmærksomhed, og efter sommerens strabadser er den 50% ukrudt og 50% ørken. Meget grimt, faktisk.

Den manglende opmærksomhed skyldes nok, at den ligger tæt på vejen. De sidste mange år har vejen også været omdannet til sø, lige så snart der har faldet 10 dråber vand. Vandet fra søen blev skyllet ind over haven og helt ind på mine vinduer, når de norddjurske vanvidsbilister fræsede forbi. Nu har kommunen forbarmet sig over os og ordnet vejen – så NU skal det være.
Så grim var den.

Forhaven - på vej til prydhave

Jeg har brugt et par dage på at grave AL græstørven af, så nu ser det pludselig sådan ud. Ikke møj bedre faktisk. Stien er vejledende. Det er her den skal gå, men hvordan den kommer til endeligt at se ud, må tiden vise. Jeg har et par ideer. Billedet er taget inden de sidste kvadratmeter røg i trillebøren.

Nu skal hele baduljen rendegraves og fyldes op med hestemøg – og så skal der plantes! Der er pænt langt til prydhave her. Jeg har lavet en plan, købt store buskroser og tænkt adskillige tanker. Men om det bliver sådan? Mjahh, måske.

Genbrugsjord

Genbrug er altid godt, og her i haven sker det på mange planer. Ved at grave græstørven af, har jeg også gravet en god del af forhavens mikroskopiske muldlag af. Det skal da ikke bare smides væk.

Halvdelen er blevet hældt af på skrænten. Det skal bruges til at jævne skrænten ud (den opgave er udliciteret til ham, der bare er så dygtig med et redskab). Næste år svulmer skrænten af morgenfruer, valmuer, lupiner og smagfuldt ukrudt, forestiller jeg mig. Det er også en slags prydhave.

Genbrugsjord på skrænten

Den anden halvdel har jeg læsset af her. Bunken skal have noget vand, og det kommer vist af sig selv i løbet af i nat og i morgen. Så skal der tilføres en lille smule møg og en hel masse kompostorm. Til sidst vil jeg dække bunken af med en presenning. Med tiden vil det blive til et godt reservoir af jord med begrænset næringsindhold. I teorien i hvert fald …

genbrugsjord

Genbrugsplanter

Min prydhave er ikke bare en, hvor alt bliver sat på en gang, og Pling! så er den der. Mange af planterne har jeg (eller min svigerinde) i forvejen – andre er undervejs i priklebeddet. Jeg arbejder godt nok på en indkøbsliste til Staudestedet, men det er ikke sikkert, at den bliver færdig det første års tid. Rosenposten leverer i begyndelsen af oktober, så lidt kommer der til at ske. Jeg er egentlig tilfreds, hvis der bare begynder at vise sig en tendens, inden vinteren sætter ind. Min prydhave er i proces, som man siger 🙂

9 Replies to “Prydhave med lange udsigter”

 1. Hej Anarkist

  Alletiders, det er jo ikke smart at smide den gode jord væk, jeg graver gerne et spadestik dybere endnu og lægger tørven dernede – jeg har endnu ikke fået noget ukrudt op dernede fra.

  1. haveanarkisten siger: Svar

   Hej Karsten
   Ja, det er også en mulighed, og det kunne have sparet mig for mange og lange ture med trillebøren. Men jorden her hos os er SÅ tynd, at jeg er nødt til at spæde op med lidt vitaminer – og der skal jo være plads til det hele 🙂

 2. Spændende projekt, håber det bliver godt, og at du bliver tilfreds 🙂

  1. haveanarkisten siger: Svar

   Tak, og ja, det håber jeg også. Heldigvis kan man jo altid ændre planer undervejs 🙂

 3. Jamen, en have ER en proces 🙂 Alle dine planer lyder lovende, og hvis det hele falder lidt anderledes ud, bliver det sikkert fint alligevel! Jeg fik i hvert fald så meget lyst til at gå ud og grave et nyt bed i haven da jeg læste dit indlæg, Du inspirerer 🙂

  1. haveanarkisten siger: Svar

   Ja, det er det jo. Det er nok det eneste sted, hvor jeg er procesorienteret, og jeg synes også det er spændende at se, hvad det mon ender med.
   Jeg er sørme glad for, jeg kan inspirere dig til at grave bed 🙂 Der er så dejligt vejr til den slags lige i disse dage (men måske ikke lige i morgen, hvor det vist bliver lidt vådt …) 🙂

 4. Hej!

  Alltid lika spännande med nya projekt. Ibland blir det som det var tänkt, ibland inte men det är vägen dit som är kreativ och ger energi. Att förvalta en trädgård är nödvändigt men det är inget som kan ge den energi och glädje som nya spännande projekt ger.

  Lycka till och ha en trevlig helg!
  /Gunilla

  1. haveanarkisten siger: Svar

   Velkommen til Gunilla! 🙂
   Jeg er selv spændt på, hvordan det kommer til at se ud – og ja, nye projekter er bare mere spændende en almindelig vedligeholdelse 🙂
   Ha’ en rar dag!

 5. […] har skrevet lidt om projektet før, og nu er jeg næsten færdig. Det hele starter med en […]

Skriv et svar